Wanita adalah makhluk Allah yang lemah jiwa dan fizikal. Namun wanita insha allah jadi kuat dengan kasih sayang Allah. Mereka perlu sentiasa mencari sumber kekuatan dalaman dan luaran agar boleh berbakti di dunia ini untuk menjaga diri, keluarga, ummah dan negara.  Besarnya peranan dan tanggungjawab wanita di dunia ini. Pengorbanannya sebagai anak, isteri, ibu, pekerja, majikan, pemimpin dan sebagainya tidak dapat dinafikan dan semoga Allah membalas semuanya dengan kurniaan  rahmat dan berkat seterusnya  dimasukkan ke dalam Syurga Firdaus. Amin…ya Rabb

Kak lin kongsikan beberapa doa yang bagus untuk wanita dalam bahasa Arab dan Melayu  agar sihat dan tabah, beserta rujukan:

1.Doa Kesejahteraan dan Kesihatan:

اللَّهُمَّ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي، لَا شِفَاءَ إِلَّا شِفَاؤُكَ، شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقَمًا

“Ya Allah, berikanlah kesembuhan, Engkau yang Maha Penyembuh. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan dari-Mu. Kesembuhan yang tidak meninggalkan bekas penyakit.”

Rujukan: HR. Bukhari (5743) dan Muslim (2191)

2.Doa Memohon Kekuatan dan Ketabahan:

اللَّهُمَّ أَصْلِحِ الأُمُورَ كُلَّهَا، وَلاَ تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ

“Ya Allah, perbaikilah semua urusan, dan janganlah Engkau serahkan aku kepada diriku sendiri walau sekejap mata.”

Rujukan: HR. Tirmidzi (2516)

3. Doa Minta Perlindungan dari Penyakit:

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Dengan nama Allah yang apabila disebut, segala sesuatu di bumi dan di langit tidak akan memberi mudharat. Dan Dia Maha Mendengar, Maha Mengetahui.”

Rujukan: HR. Ibn Majah (3882)

4.Doa Kesejahteraan Tubuh dan Jiwa:

اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ، وَاجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ الْمُفَوَّضِينَ لِأَمْرِكَ، وَاجْعَلْنِي فِيهِ مِنَ السَّائِلِينَ لِإِجَابَتِكَ، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

“Ya Allah, jadikanlah aku di dalamnya sebagai orang yang bertawakkal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di dalamnya sebagai orang yang memegang amanah urusan-Mu, dan jadikanlah aku di dalamnya sebagai orang yang memohon kepada-Mu untuk mendapatkan jawaban, dengan rahmat-Mu, wahai Yang Maha Pengasih di antara pengasih-pengasih.”

Rujukan: HR. Tirmidzi (3548)

5.Doa Kesejahteraan dan Kekuatan dalam Hidup:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

“Ya Allah, aku memohon ampun dan kesejahteraan di dunia dan akhirat.”

Rujukan: HR. Ibn Majah (3851)

Semoga doa-doa ini membawa kesejahteraan, kesihatan, dan kekuatan kepada wanita yang membacanya. Jangan lupa untuk selalu berdoa dengan tulus dan ikhlas kepada Allah SWT.

Salam Sayang dari Kak Lin

http://wasap.my/60192175059/nakshaklee