Foto di atas merupakan trip yang dianjuran oleh Syarikat Shaklee ke Switzerland

Melancong merupakan agenda yang dinanti-nantikan bagi sesetengah orang yang penay bekerja dan ingin meraikan atau menghadiahkan diri sendiri dan keluarga kegembiraan.
Tapi jika tidak dirancang dengan baik ianya boleh menjadi pengalaman yang buruk.

Kak lin kongsikan beberapa TIPS MELANCONG muntuk menjadikan perjalanan atau pengembaraan anda lebih menyeronokkan dan kurang masalah.

Rancang Perjalanan Lebih Awal:
Selidik destinasi anda, buat jadual perjalanan dan buat tempahan yang diperlukan lebih awal untuk penginapan, pengangkutan dan tarikan popular. Ini membantu mengelakkan anda stress di saat akhir dan bimbang perjalanan tidak akan lancar.

Untuk lebih mudah, cari travel agent atau pemandu pelancong untuk bantu anda.

Pack barang-barang dengan Bijak:
Bawa pakaian yang sesuai dengan diri, cuaca dan selesa. Jika anda merancang untuk OOTD beramai-ramai maka rancanglah jadual pakaian seperti tema dan warna yang sesuai dipadankan.

Jangan lupa barangan penting seperti dokumen perjalanan, ubat-ubatan, pengecas, power bank dan plug antarabangsa.

Jaga kesihatan :
Utamakan kesihatan anda semasa dalam perjalanan. Kekal terhidrat dengan minum air yang cukup, makan vitamin dan supplemen , rehat yang cukup, dan beli insurans perjalanan untuk menampung sebarang perbelanjaan perubatan yang tidak dijangka.

Fahami Adat Resam Tempatan:
Ketahui tentang adat resam, tradisi dan etika tempatan destinasi anda. Menghormati budaya tempatan akan membantu anda berhubung dengan penduduk tempatan dan mengelak daripada menyinggung perasaan sesiapa pun secara tidak sengaja.

Beli sim kad:
Lebih praktikal dan berbaloi untuk membeli simkad negara yang kita pergi.

Inilah caranya Kekal dapat dihubungi dengan rakan atau keluarga di rumah.

Boleh juga langgan pelan perayauan antarabangsa yang telco masing-masing tawarkan.

Utamakan Keselamatan :

Berhati-hati dengan persekitaran anda dan pastikan barang-barang anda selamat. Gunakan tali pinggang wang atau beg anti kecurian untuk menghalang penyeluk saku. Elakkan mempamerkan barangan mahal di khalayak ramai.

Menu Masakan Tempatan:

Salah satu cara terbaik untuk merasai budaya baharu ialah melalui makanannya. Boleh cuba makanan yang ditemui
Yang penting ianya halal.

Belajar ayat Asas:
Pelajari beberapa ayat asas dalam bahasa tempatan, seperti ucapan terima kasih, selamat pagi, selamat malam dan ungkapan lain yang sopan. Ia menunjukkan rasa hormat kita dan boleh membantu dalam berkomunikasi dengan penduduk tempatan.

Bawa wang Tunai:

Walaupun kad kredit diterima secara meluas, adalah baik untuk membawa beberapa mata wang tempatan untuk pembelian yang lebih kecil atau sekiranya berlaku kecemasan, terutamanya di kawasan luar bandar.

Terima perubahan perancangan dengan positif, jika rancangan perjalanan tidak berjalan lancar seperti yang diharapkan.
Jangan terlalu stress jika terpaksa merubah perancangan secara spontan.

Gunakan Pengangkutan Awam: Pengangkutan awam boleh menjimatkan kos dan cara terbaik untuk melibatkan diri dalam gaya hidup tempatan. Hanya berhati-hati terhadap sebarang penipuan atau amalan tidak selamat.

Dokumentasikan Perjalanan :
Ambil foto, simpan jurnal perjalanan atau mulakan blog perjalanan untuk menyimpan pengalaman dan kenangan anda.

Jaga Alam Sekitar:
Elakkan meninggalkan sampah dan pilih pilihan mesra alam apabila boleh.

Sentiasa Peka / cakna:
Pantau nasihat perjalanan dan kemas kini berita mengenai destinasi anda, terutamanya jika terdapat sebarang kebimbangan keselamatan atau isu berkaitan cuaca. Ingat, setiap perjalanan pengembara adalah unik, jadi terimalah perkara yang tidak dijangka dan manfaatkan setiap pengalaman sepenuhnya.

Selamat melancong!